Türkiye'deki Kayak Rotaları

Türkiye’de Kayak | Türkiye’deki En İyi Kayak Rotaları

Kış mevsiminin en keyifli ve en eğlenceli taraflarından biri, göz alan beyazlıktaki kar pistlerinde yapılan aktiviteler. Tabii Türkiye’nin kış turizmi ve kış rotaları açısından da oldukça zengin olduğunu düşününce beyaz maceralar kaçınılmaz oluyor.

Dört mevsimin her haliyle ve dolu dolu yaşandığı Türkiye; güneş, deniz, kum üçlüsüyle olduğu kadar kış mevsimini sevenler açısından da bir cennet özelliği taşıyor. Ayrıca kış sporları yaparken pandemi koşullarına ve sosyal izolasyona uymak da hayli kolay oluyor.

Uçak biletini aldıktan sonra istersen nefes kesen beyaz manzaralara karşı ruhunu dinlendir, istersen de kendini pistlere bırak ve kayak takımlarınla adrenalin pompala.

Hazır zamanı da gelmişken bu yazımızda Türkiye’deki en iyi kayak rotalarını inceleyeceğiz.

Kayak Ekipmanları: Kayak İçin Gerekli Malzemeler

Kayak Ekipmanları

Kayak; çeşitli tekniklerle ve farklı zorluk seviyelerine göre yapılan bir doğa sporudur ve yapılırken ciddi şekilde efor sarf edilir. O yüzden kayak yaparken özel aksesuar ve ekipmanlara dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Bu ekipmanlardan bazıları şu şekilde:

Kayak Takımı

Kayak sporunun yapılabilmesi için öncelikle bir kayak takımı alınması gerekir. Arka kısmı dar, ucu kıvrık ya da dikdörtgen şeklinde farklı kayak takımları vardır. Bu seçimler kayak yapacak kişinin boy, kilo ve uzmanlık seviyesine göre değişir. Bu nedenle kayak sporuna yeni başlayacak kişilerin kayak takımı seçerken profesyonellerden yardım alması tavsiye edilir. 

Kask 

Kayak yaparken olmazsa olmazların başında kask gelir. Başı, alınabilecek darbelere karşı koruma amacıyla kullanılan kasklarda farklı ölçüler bulunur.

Kayak Botu 

Kayak botları, kayak takımlarının üzerinde kontrollü bir duruş sağlamaya yardımcı olur. Bilek üstüne kadar çıkan bu botlar, sert ya da hafif formlarda deri plastikten üretilir. Bilekleri de saran kayak botları, ayak ve bileği sabit tutabilmek için özel olarak tasarlanır.

Kayak Batonu

Batonlar, dönüşlerde ve kayak üzerinde dengede kalmaya yardımcı olan gereçlerdir. Ayrıca eğimli pistlerde dengede kalmak, düz alanlarda ise hız kazanmak için batonlar kullanılır.

Kar Gözlüğü

Kar gözlükleri, gözlerinizi hem güneş ışınlarından hem de karın parlaklığından korumak için gereklidir. Ayrıca kar gözlükleri görüş alanını daraltmaz, aksine kayarken daha sağlıklı görüş sağlar.

Su Geçirmez Eldiven 

Su geçirmeyen özel kayak eldivenleri, kayak yaparken ellerinizin üşümemesini sağlar. Eğer eldivenleriniz su geçirirse hem elleriniz soğuktan uyuşur hem de ıslanmış ellerinizle kayak yapmakta zorlanırsınız.

Kayak Montu 

Kayak yapmak için gerekli olan ekipmanlardan biri de ısı yalıtımı olan özel montlardır. Kayak montları sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Ayrıca bu montlar rüzgarı ve karı geçirmeyecek şekilde tasarlanır.

Ayrıca spor ekipmanlarının taşınması ile ilgili bilgi almak için de sitemize göz atabilirsin.

Kayak ile ilgili ekipmanları da incelediğimize göre Türkiye’deki en iyi kayak rotalarına geçebiliriz.

Türkiye’deki Kayak Merkezleri: Beyaz Rotalar 

Türkiye'deki Kayak Merkezleri

Türkiye’de kış sporlarına meraklı olan gezginleri ve kayak severleri bekleyen birçok rota bulunuyor. İşte, onlardan bazıları:

Kars, Sarıkamış: Kristal Karlar İçinde

Kars Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars‘ta yer alıyor. Yaklaşık 2600 metre yükseklikte yer alan bu kayak merkezi, kar kalitesi açısından oldukça özel bir yer. Alp Dağlarında olduğu gibi kristal kar türünün görüldüğü Sarıkamış, telesiyej ve teleski hizmetleri de veriyor. 

Aralık ile mart dönemleri arasında popüler olan bölgedeki kar kalınlığı da kış sezonunda 1.5 metreye kadar ulaşıyor. Çam ağaçları arasında 12 kilometreyi bulan farklı tipteki pistlere sahip olan bölge sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önemli kayak merkezlerinden biri olarak gösteriliyor.

Kayakseverler açısından vazgeçilmez duraklardan biri olan Sarıkamış, amatör ve profesyonel tüm kayakçılara hitap ediyor.

Kars Uçak Bileti Ara 

Bursa, Uludağ: Kış Sporlarının Gözde Noktası

Uludağ Bursa Kayak Merkezi

Uludağ; Türkiye’deki kayak merkezleri listesinin vazgeçilmez duraklarından. Hatta burası için ülkemizin en popüler kayak merkezi demek yanlış olmaz. Özellikle genç kuşaktan kayak severlerin tercih ettiği bölge, kayak pistleri ile olduğu kadar civardaki sosyal tesisleri ile de ünlü. 

Türkiye’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan bölge, tatil köyleri ve butik otelleri dolayısıyla da oldukça çekici. 1700-2500 metre aralığında rakıma ve 11 adet ana

piste sahip olan Uludağ, kış sporları yapmak için son derece uygun. 

Ayrıca burası doğal güzellikleri, ormanları, manzaraları ve açık havadaki restoranları ile de hayli ilham verici. İstanbul dışından gelecek gezginler için Uludağ’a ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle İstanbul’a uçmak ve buradan da Bursa’ya aktarma yapmak. 

İstanbul Uçak Bileti Ara 

Kastamonu, Ilgaz: Sıradağlar Üzerinde 

Ilgaz Kastamonu Kayak

Ilgaz Kayak Merkezi, Ilgaz Sıradağları üzerinde bulunuyor. Kastamonu’ya bağlı olan bölge, aynı zamanda Ilgaz Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. 2850 metre yüksekliği ile dikkat çeken bölgedeki kayak sezonu ise aralık ayında açılıp nisan ayına kadar sürüyor. 

Sisli havası ve enfes güzellikteki köknar ağaçlarıyla kaplı doğası ile öne çıkan bölge, kayakseverlere benzersiz manzaralar sunuyor. Daha çok kayak sporuna yeni başlayanlar ve kendini geliştirmek isteyenlerin tercihi ettiği Ilgaz Kayak Merkezi, tüm güzelliği ile seni bekliyor.

Kayseri, Erciyes: Orta Anadolu’nun Zirvesi 

Erciyes Kayseri Kayak Merkezi

Kayseri‘nin simgesi sayılan ve eski bir volkanik dağ olan Erciyes, 3900 metrelik rakımıyla Orta Anadolu’nun heybetli zirvelerinden biri. Erciyes Kayak Merkezi de bu dağ üzerinde yer alıyor. 

Tırmanma alanları, kayak merkezi ve göz alan manzaralarıyla dikkat çeken bölge, her türlü kış sporu için çok uygun. Ayrıca buradaki pistler, konaklama imkanları ve taşıma ağları da dünya standartlarında.

Kasım ile mayıs ayları arasında kış sporları yapmaya müsait olan merkez, kar uçurtması sporu için de ideal yerlerden. Zorluk derecesine göre farklı pistleri de bulunan Erciyes Kayak Merkezi, macera dolu anlar için biçilmiş kaftan. 

Kayseri Uçak Bileti Ara 

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’deki En İyi Snowboard Rotaları: Macera Beklemez içeriğimize geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın