eyfel-kulesini-izleyen-kadin

Eyfel Kulesi Hakkında Muhtemelen Hiç Duymadığın İlginç Bilgiler

Eyfel Kulesi, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği, Paris denince akla gelen ilk yapılar arasında yer alan bir eser hiç şüphesiz. Gezginlerin önünde romantik pozlar verdiği, gölgesinde soluklandığı ve şehrin farklı yerlerinden izlediği bu kule, Fransa için çok önemli. Tabii tek başına bu kadar önemli olmak hiç kolay değil. Peki, Eyfel sence neden bu kadar kıymetli? Sadece Paris’in sembolü olması sayesinde mi? Bunu sana tek tek anlatacağız. Hayranlıkla izlediğin, bakmalara doyamadığın Eyfel’i bambaşka yönleriyle tanımaya ve yakından görmek için ucuza uçak biletini aramaya hazır mısın?

Eyfel Kulesi Hakkında Bilgi: Önce Temel Şeyler

paris-sehir-manzarasi-ve-eyfel-kulesi

  • Fransızca ismi La Tour Eiffel.
  • 26 Ocak 1881 ile 31 Mart 1889 tarihleri arasında inşa edilmiş.
  • Yüksekliği 324.8 metre, ağırlığı ise 10.100 ton.
  • Zirveye giden yol 1665 basamaktan oluşuyor.
  • Tasarımcısının ismi Gustave Eiffel.
  • Mimarının ismi Stephen Sauvestre.

Eyfel Kulesi’nin Özellikleri: Şaşırtan Bilgiler

gece-paris-manzarasi-ve-eyfel-kulesi

Dünyanın en ünlü yapısıysan farklı teknik özelliklerin olmalı. Eyfel bu konuda çok rahat. Çünkü “Yok artık!” dedirten bir sürü özelliğe sahip. Bu kule hakkında muhtemelen en şaşırtıcı bilgi, aslında 20 sene sonra kaldırılacak şekilde planlanmış olması. Fakat sonradan bir yayın istasyonu olarak ne kadar işlevsel olduğu ve çektiği turist sayısını görülünce bu karardan vazgeçilmiş.

Eyfel Kulesi Hakkında Muhtemelen Bilmediğin 10 Bilgi

eyfel-kulesi-onunde-fotograf-cektiren-mutlu-kadin

  1. Fransız Devrimi’nin 100. yılını kutlamak amacıyla Paris Fuarı’nın giriş kapısı olarak düşünülen ve 1887-1889 yılları arasında inşa edilen kule, 300 metre yüksekliğinde ve 1665 basamaklı olarak kurulmuş. Merdivenle çıkmak biraz yorucu görünüyor!
  2. 3.000 işçi, 26 ay boyunca, 18.038 adet demir parçayı, 2.5 milyon perçinle bir araya getirmiş. Üstelik yapım aşamasında hiçbir işçiye zarar gelmemiş. İş güvenliği dediğin böyle olur!
  3. Kendisinin yaklaşık 10 bin ton ağırlığında olduğu tahmin ediliyor.
  4. Kulenin yapımında tam 7.300 ton çelik harcanmış.
  5. Eyfel Kulesi’nin paslanmasını engellemek için her 7 yılda bir, 25 boya ustası 60 ton boya kullanıyor.
  6. Kuleye elektrik sağlanabilmesi için toplam 80 km’lik elektrik kablosu kullanılıyor. Evet, bununla bir köy aydınlatılabilir.
  7. New York’taki Chrysler Building inşa edilene kadar Eyfel Kulesi dünyanın en yüksek yapısıydı.
  8. Kulenin demirleri yoğun güneş altındayken genleşiyor. Soğuk havalarda ise büzülüyor. Bu da kulenin boyutlarını 20 santim kadar değiştiriyor. Toplam büyüklüğü düşününce gözle anlaşılamayacak bir değer.
  9. Şimdiye kadar kuleyi 250 milyondan fazla insanın ziyaret ettiği düşünülüyor. Yılda ortalama 7 milyon insan, Paris’in en ünlü kulesini görmeye gidiyor.
  10. Kulenin yapım masrafları, yaklaşık 8 milyon frank tutmuş. 1880 yılına göre düşünürsek bu inanılmaz bir miktar.

İstenmeyen Demir Yığını

paris-manzarasini-izleyen-kadin

Eyfel, Paris’e kendini kabul ettirene kadar çok zor günler yaşamış. O zamanlar sıkıntılı zamanlar tabii. Şehrin ortasına kocaman bir şey dikilmiş ve dikkat çekiyor. Eyfel’e hayran olanlar kadar onu hiç sevmemiş olanlar da varmış. İnsanlar bu kuleyi dev bir elektrik direğine benzetmişler. Hatta edebiyat ve sanat dünyasından isimler onun bir an önce kaldırılması yönünde kampanya bile başlatmışlar. Örneğin İngiliz şair William Morris, zamanının çoğunu hiç sevmediği halde Eyfel Kulesi’nin altında geçirirmiş. Bunu neden yaptığını soranlar olmuş, Morris cevap verirken hiç acımamış:

“Koca Paris’te bu çirkin demir yığınını görmediğim tek yer burası.”

Bu kırıcı eleştirilere Eyfel’in yanıtı pek sağlam olmuş. Eyfel Kulesi, inşasında harcanan maliyetin büyük bir kısmını, açılıştan sonraki 5 ay içerisinde gelen 2 milyon turist sayesinde çıkarmış! Eyfel Kulesi’ni bizden de yorumlayanlar var tabii. Nazım Hikmet, Eyfel’i çelik bir zürafaya ve Cemal Süreya da korseli A’ya benzetirken Bedri Rahmi Eyüboğlu ise şiirlerinde bu yapıyı Galata Kulesi ile evlendirmek istemiş.

20 Yıl Değil, Bir Ömür

Eyfel Kulesi, ilk yapıldığında 20 yıl sonra sökülecek şekilde planlanmıştı. Fakat turistlerin aşırı ilgisi sayesinde bu kulenin sonsuza dek burada durmasına karar verildi. Yapıldığı günden bu yana ilginç olaylar yaşayan kule, hurdacıya satılma teşebbüsünden sonra 1. Dünya Savaşı sırasında Fransız orduları için önemli bir haberleşme aracı oldu. Radyo frekanslarını engellediği için Alman ilerleyişini durdurmasıyla şehrin kahramanı rolünü de üstlendi. Pek çok markanın reklam alanı olarak hayallerini süsleyen kule, buna benzer zor günleri atlattı. Günümüzde Fransa’nın ikonu olan Eyfel, bunun keyfini hiç bitmeyen ziyaretçileri ile çıkarıyor.

Eyfel Kulesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Dünyanın en ünlü kulelerinden biri olunca merak edilmen çok normal… Eyfel hakkında en çok merak edilen soruları derledik.

Eyfel Kulesi 2023 Giriş Ücreti Ne Kadar? Ziyaret Saatleri Ne Zaman?

eyfel kulenisin önünde yürüyen kadınlar

Eyfel’e giriş ücreti katlara göre değişiyor. Biz bu yazıyı hazırlarken ücretler aşağıdaki şekildeydi.

Asansörlü 1. ve 2. Kat Giriş Bileti

Yetişkin: 18.1 euro

12-24 yaş: 9 euro

4-11 yaş ve engelli: 4.5 euro

0-4 yaş: Ücretsiz

Asansörlü Tam Giriş Bileti

Yetişkin: 28.3 euro

12-24 yaş: 14.1 euro

4-11 yaş ve engelli: 7.1 euro

0-4 yaş: Ücretsiz

Merdivenli 1. ve 2. Kat Giriş Bileti

Yetişkin: 11.3 euro

12-24 yaş: 5.6 euro

4-11 yaş ve engelli: 2.8 euro

0-4 yaş: Ücretsiz

Merdivenli Tam Giriş Bileti

Yetişkin: 21.5 euro

12-24 yaş: 10.7 euro

4-11 yaş ve engelli: 5.4 euro

0-4 yaş: Ücretsiz

Not: “Merdivenli tam giriş bileti” 2. kata kadar merdiven ve sonrasında asansör kullanımını kapsamaktadır.

Giriş ücretleri için güncel bilgileri Eyfel Kulesi’nin resmi Ticket Prices and Opening Times sayfasından öğrenebilirsin.

Eyfel Kulesi ziyaret saatleri, asansörlü giriş yapacaklar için 9:30 – 23:45 arasında. En üst kata 22:30’a kadar çıkabiliyorsun. Yaz döneminde kapanış saatleri 0:45’e kadar uzatılıyor (en üst kat için 23:00), ama giriş saati 09:30’a çekiliyor. Merdivenle çıkış yapacaklar, 09:00 – 18:30 saatleri arasında kuleyi ziyaret edebilir (en üst kat için 18:00). Yaz döneminde ise kuleye giriş saatleri 09:30 ile 0:45 arasında.

Eyfel Kulesi Nerededir?

parisin-en-guzel-manzarasi

Kule, Paris’in merkezi sayılabilecek Champ de Mars bölgesinde yükseliyor. Burası halka açık devasa bir yeşil alan ve tam ortasında Eyfel var.

Adres: Champ de Mars, 5 Avenue Anatole France, 75007 Paris, Fransa

Eyfel Kulesi Hangi Ülkededir?

haritaya-bakarak-dolasan-kadin

Eyfel, bir Avrupa ülkesi olan Fransa’da bulunur. Kule, Fransa’nın başkenti Paris’e konumlandırılmış.

Ülkenin en çok turist çeken şehri Paris’te (Eyfel’in bu konuda rolü çok büyük) gezip görülecek birçok yer ve yapılacak birçok şey var. Fransız kültürünü merak eden herkesin hayatında en azından bir kez görmesi gereken bu şehir hakkında daha fazla okuma yapmak istersin diye aşağıya iki içeriğimizi bırakıyoruz.

Paris Seyahat Planlarını Farklılaştıracak 7 Sıra Dışı Öneri

Paris’in Pek Bilinmeyen Enfes Noktaları

Paris Uçak Bileti

Eyfel Kulesi’ne Nasıl Giderim?

eyfel-ve-cevresinin-krokisi

Paris’in sembolünü görmek için metroyu kullanabilirsin ki zaten bu şehri gezerken en çok metroyu kullanacaksın. Eyfel Kulesi’ne en yakın metro durakları şu şekilde:

RER C tren hattı: Champ de Mars / Tour Eiffel durağı

Hat 8 (Line 8): Ecole Militaire durağı

Hat 6 (Line 6): Bir-Hakeim durağı

Kuleye gitmek için otobüsleri kullanmak istiyorsan 42, 68, 82, 87 numaralı hatlara binerek Tour Eiffel / Champ de Mars durağında inmen yeterli olacak.

Eyfel Kulesi Neden Yapıldı? Eyfel Kulesi’nin Mimarı Kim?

 

Fransız hükümeti, Fransız Devrimi’nin 100. yılını kutlamak amacıyla Dünya Fuarı’na aynı zamanda giriş olacak bir anıt yapı inşa ettirmek istemiş Bunun için bir yarışma açılmış ve yarışmaya 100’den fazla proje katılmış. Yarışmayı, yaptığı köprülerle tanınan Alexandre-Gustave Eiffel isimli mimar kazanmış. Kulenin tasarımcısı olarak onun ismi geçse de proje tasarımının büyük bölümü, asistanı Maurice Koechlin tarafından hazırlanmış. Projeyi gerçekleştiren mimarın ismi ise Stephen Sauvestre.

Eyfel Kulesi Ne Zaman Yapıldı?

31 Mart 1889 tarihinde kulenin açılışı yapılmış. 26 Ocak 1887-31 Mart 1889 yılları arasında inşa edilen Eyfel Kulesi’nin inşaatındaki geliştirmelere ise 20 yıl daha devam edilmiş.

Eyfel Kulesi Kaç Katlı?

eyfel-kulesinin-asagidan-gorunumu

Kule, toplamda 3 katlı ve her kattan ayrı bir manzara seyrine imkan veriyor. Birinci kat, 57 metre yüksekliğinde ve burada Paris manzaraları eşliğinde vakit geçirebileceğin kafe ve restoranlar mevcut. İkinci katın yüksekliği 115 metre. Burada da restoran ve kafeler var. Üçüncü katın yüksekliği ise 276 metre! Yükseklik korkusu olanlara bu kat pek önerilmiyor, ama manzara için sadece şunu diyebiliriz: Nefes kesici!

Eyfel Kulesi Resimleri

Aşağıya hoşuna gidebilecek birkaç Eyfel Kulesi fotoğrafı bırakıyoruz. Her ne kadar Parisliler bu kulenin çirkin olduğunu düşünse de onun şehre bir karakter kattığı yadsınamaz. Endüstri Çağı’na giriş döneminin sembolü ne olabilir diye merak ediyorsan bu sorunun cevabı kesinlikle Eyfel Kulesi!

eyfel-kulesinin-uzaktan-gorunumu

eyfel-kulesi-teknik-bilgiler

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...