• Ana Sayfa
  • Gelenek
  • İlginç Yılbaşı Gelenekleri: Yılbaşı Nasıl Kutlanır? | Yılbaşının Anlamı Nedir?

İlginç Yılbaşı Gelenekleri: Yılbaşı Nasıl Kutlanır? | Yılbaşının Anlamı Nedir?

Yılbaşı gelenekleri, kültürden kültüre değişiyor. İnançlar, renkler ve gelenekler farklı ama amaç aynı: Yeni yılın mutluluk ve şans getirmesi.

Hepimiz yeni yıla yeni umutlar, beklentiler, hayaller, kararlar ve hedeflerle giriyoruz. Bunların gerçekleşmesi beklentisiyle tuhaf şeylere inanabiliyoruz ya da inanmak istiyoruz. En ilginç yılbaşı gelenekleri de bu inançlar doğrultusunda şekilleniyor. Birbirinden ilginç yılbaşı gelenekleri, kimisi tarih öncesi zamanlardan geliyor; kimisi ise yakın tarihte yaşanan rip durumlardan dolayı şekilleniyor.   

Belki bazıları çoktan tarihin tozlu sayfaları arasına karışmış olan tuhaf yılbaşı gelenekleri, farklı kültürlerin yeni bir yılın gelişine ne tür anlamlar yükledikleri ile ilgili ipuçları veriyor bize…

Dünya üzerinde birçok renk, birçok kültür var ve her kültürün birbirinden farklı gelenekleri; ama özümüzde hepimiz aynıyız: İnsan. Farklılıklar bizi biz yapar, ortak noktalar ise hepimizi birbirimize bağlar. Şimdi farklılıkları keşfetme zamanı!

Bu yılbaşına farklı bir yerde, başka bir kültürde, ilginç yılbaşı geleneklerini deneyimleyerek girmek istersen en ucuz uçak bileti fiyatlarını nerede bulacağını biliyorsun.

Dünyanın Farklı Noktalarından Tuhaf Yılbaşı Gelenekleri

Çin

Çinliler, yılın ilk günü ön kapılarını mutluluk ve iyi şans getirsin diye kırmızıya boyuyor. Ayrıca tüm bıçaklar saklanıyor çünkü yılbaşında evde biri kendini keserse tüm senenin kötü geçeceğine inanılıyor.

Çinliler, bıçaksız kaldıkları için pişirdikleri hindileri kung fu ile parçalara ayırıp öyle servis ediyor.

Yeni yılı Çin’de geçirmek istiyorsan seni böyle alalım.

Yunanistan

Yılbaşı arifesinde, komşularımız kapılarının önüne yeniden doğuşu simgeleyen bir soğan asıyor. Ertesi sabah, kafalarına aynı soğanla vurarak evdeki çocukları uyandırmak, onlar için yılbaşı gelenekleri arasında.

Çocuğundan daha geç uyanan Yunan ebeveynler, yılların birikmiş öfkesine maruz kalıyor.

Yılbaşında sana bir Yunanistan uçak bileti mi lazım?

Romanya

Romen çiftçiler yılbaşı arifesinde hayvanlarıyla iletişim kurmaya çalışıyor. Eğer hayvanlardan karşılık alınırsa bunun gelecek yıl için şans getireceği düşünülüyor. Yılbaşı gelenekleri listesinde en hayvansever olanı budur herhalde!

İşini bilen Romen çiftçiler, papağan ve muhabbet kuşu satın alıyor.  😉

Romanya uçak bileti fiyatlarına şöyle bir göz atayım diyorsan…

Çek Cumhuriyeti

Yaygın bir Çek inanışına göre, yılbaşlarında elmayı yarıya böldükten sonra çekirdeklerin bulunduğu bölgenin şekline bakarak gelecek yıl hakkında öngörüye sahip olabilirsiniz. Falcılara özel yılbaşı gelenekleri!

Çoğu Çek gelecek yılın sulu ve tatlı olacağı konusunda hemfikir.

Çek Cumhuriyeti uçak bileti arayanlar, Pegasus tarifelerinde en uygun rakamları buluyor.

Belçika

“Yeni Yıl Mektupları”, Belçikalı çocukların en çok sevdiği yılbaşı geleneği. Okulda yazıp melek, gül ve kurdelelerle süsledikleri mektupları, yılbaşı günü ailenin büyüklerine okuyorlar.

Söylentilere göre artık mektup değil, Facebook’tan ileti yolluyorlarmış. 😉

Renkli bir yılbaşı geçirmek istiyorsan Belçika uçak biletleri sen bekler.

Danimarka

Danimarkalılar yılbaşını komşularının kapı önlerinde tabak kırarak kutluyorlar. Kapınızın önünde ne kadar tabak çanak kırıldıysa yeni yıla o kadar şanslı giriyorsunuz. Sirtakiyi de yılbaşı geleneklerine katmışlar yani.

Fedon’un yılbaşı tatilini nerede geçirdiği belli oldu. 🙂

En ucuz Danimarka uçak bileti, tabii ki Pegasus tarifelerinde.

Fransa

Çoğu Fransız, yeni yılı yığınla krep yiyerek kutluyor. Kreplerin içine ne koyacağınız tamamen size kalmış.

Krep bize uymaz diyenler, yılbaşına dürüm yiyerek girebilirler. 🙂

Fransa uçak biletleri için seni buradan yönlendirelim.

Almanya

Almanlar, yeni yıla reçelli çörekler yiyerek merhaba diyor. Şaka olsun diye bazı reçellerin içi değiştiriyor, örneğin hardalla. Hardallı çöreğe denk gelenin, tüm yılı şanssız geçireceğine inanılıyor. En lezzetsiz yılbaşı geleneklerinde bu akşam: Hardallı çörek.

Çörekleri yemeden önce ikiye bölerek içlerini kontrol etmeniz, hayati önem taşımaktadır. 🙂

En ucuz Almanya uçak biletleri, Almanya uçuşları için sadece Pegasus’u seçenlere özel…

İtalya

Yılbaşında kırmızı iç çamaşırı giyme modasını başlatan insanlar, İtalyanlardır. Yeni yıla kırmızı iç çamaşırı giyerek girmenin iyi şans, refah ve aşk getireceği inancı, İtalya’dan yayılmış bir gelenek.

Yeni yılın kırmızı iç çamaşırı üreticilerine refah getirdiği kesin. 😉

İtalya uçak biletleri için Pegasus tarifelerini inceleyebilirsin.

İspanya

Çoğu İspanyol ve Güney Amerikalı, yeni yılın mutluluk getirmesi için gece yarısında saatin 12 kez çalmasıyla beraber 12 tane üzüm yiyor.

12 tane üzümü olmayan salkımlar, yılbaşı kutlamalarından men ediliyor. 😀

Yılbaşı için İspanya uçak bileti bakınıyorsan buradan…

Hollanda

Eskiyi arındırma ve yeniliği hoş karşılama amacıyla, Hollandalılar yeni yıl ağaçlarını şenlik ateşi olarak yakıyor ve tüm gökyüzünü havai fişek gösterileriyle donatıyorlar.

“İçim ısınsın.” diyenleri Hollanda’ya bekleriz.

Bu yılbaşını Hollanda’da geçirmek istiyorsa Hollanda uçak biletini şimdiden ayır.

Birleşik Krallık

İngilizler ve krallığa bağlı olan diğer milletlerden insanlar el ele bir daire oluşturuyor. İskoç şair Robert Burns’un ‘Auld Lang Syne’ isimli ünlü şiiri, milli bağları güçlendirmek için coşkuyla söyleniyor.

Demek ki onlara halayı öğretsek iyice kendilerini kaybedecekler. 🙂

En ucuz Birleşik Krallık uçak bileti, Pegasus ayrıcalığıyla senin olsun…

Norveç

Kransegeke, Norveçlilerin vazgeçemediği geleneksel yılbaşı tatlısı. Badem ezmesinden yapılan bu çok katlı pasta, bayraklarla süsleniyor ve Norveçliler yılbaşını bu pastayı yiyerek geçiriyor.

Yılbaşında pasta savaşı yapılması pek önerilmiyor. On beş katlı pastalar, kalıcı hasara neden oluyor. 😀

Norveç uçak bileti, Pegasus tarifelerinde seni bekliyor.

İsviçre

Yeni yılın size şans ve zenginlik getirmesini istiyorsanız yılbaşı gününde evin zeminine bir topak krema dökmeniz İsviçre geleneklerine göre yeterli.

Yere krema dökmek belki şans ve zenginlik getiriyordur onu bilemeyiz ama karınca getirdiği kesin. 🙂

İsviçre uçak biletini Pegasus ayrıcalığıyla alanlar, en ucuz İsviçre uçuşlarının tadını çıkarıyor.

Macaristan

Budapeşte’nin dev kum saatindeki kumların dökülmesi tam bir yıl sürüyor. Yeni yılda, çelikten üretilmiş dev kum saati, tekrar çalışması için seçilmiş dört kişi tarafından döndürülüyor.

Macarlar, yılbaşında çalışacak kadar azimli insanlar…

Filipinler

Dairesel şekiller, Filipinler’de kutsal sayılıyor. Tüm sene bereketli geçsin diye yılbaşı gününde insanlar, benekli elbiseler giyinip yuvarlak şekilli yiyecekleri tüketiyor ve kaplara bozuk para atıyor.

Görünen o ki, bu aktiviteler sadece kaplara bereket getiriyor. 😛

Sibirya

Eğer yılbaşında yolun Sibirya’ya düşerse buzun altına yerleştirmek için taşıdığı ağaç kütüğüyle donmuş göle dalan insanlar göreceksin, şaşırma. Bu onlar için bir gelenek.

Eh, Sibirya’dan bahsediyoruz, eldeki imkanlarla bir gelenek oluşturalım demişler.

Burma

Burma’da insanlar yılbaşını birbirlerine hortumlarla, kovalarla su sıçratarak kutluyor. Hatta bundan bir festival çıkarmışlar: Thingyan Su Festivali. Burmalılar, böylece ruhlarının temizlendiğine inanıyor.

Ruhani yönünü bilemeyiz ama fiziki olarak temiz bir yılbaşı geçirdikleri kesin. 🙂

Singapur

Her yılbaşında, dünyanın her yerinden insanlar, içinde dileklerinin yazılı olduğu beyaz küreleri Singapur Nehri’ne bırakmak için toplanıyor ve yeni yılda dileklerinin gerçekleşmesini bekliyor.

Singapur Nehri kendinden çok fazla şey beklenildiği konusunda şikayetçi. 😀

Ermenistan

Ermeni anneler, iyi şans ve mutluluk getireceğine inanarak yoğurdukları özel ekmekleri sadece yılbaşında pişiriyor.

Umuyoruz ki, Canan Karatay’ın bu gelenekten haberi yoktur.

Beyaz Rusya (Belarus)

Bekar kadınlar toplanıyor, herkes kendi önüne mısır tanelerinden bir yığın oluşturuyor, ortama bir horoz salınıyor ve horozun mısır yediği yığına sahip kadının en önce evleneceğine inanılıyor.

Doğruya doğru, erkeğin kalbine giden yol midesinden geçer, buradaki tek mantık hatası erkek yerine horoz midesi kullanılıyor oluşu. 😀

Finlandiya

Yılbaşında kalay döküm işlemi, Finlandiyalılar arasında çok yaygın. Eritilmiş kalay, soğuk su dolu bir kovaya boşaltılıyor. Soğumuş kalayın aldığı şekillere göre gelecek yılın falına bakılıyor.

Yılbaşını sanayi mahallesinde kutlama keyfi…

Estonya

Günlük öğün sayısının yediye, dokuza ya da on ikiye çıkarılmasıyla yılbaşı kutlanıyor. Bu numaraların şansına Estonyalılar, ne kadar yiyebilirse gelecek yıl mahsulünün o kadar bol olacağını düşünüyor.

Doktorlar yılbaşı kutlamalarında bile çalışmak zorunda, çok fazla mide fesadı vakası yaşanıyor.

Güney Afrika

“Eskiye hoşça kal, yeniye merhabalar.” Bu ünlü Güney Afrika özdeyişine uygun olarak Johannesburg sakinleri, yılbaşında evdeki tüm eski aygıtları pencerelerinden dışarı fırlatıyor.

Johannesburglu eskicilerinin en sevdiği günün yılbaşı günü olmasına şaşmamak gerek. 🙂

Makedonya

Makedonya Ortodoks Takvimi’ne uygun olarak, Makedonlar 14 Ocak gününü ikinci bir yılbaşı olarak kutluyor. Ebeveynler ve akrabalar, ailenin küçük çocuklarına hediyeler veriyor.

Makedon çocuklar yıl içinde daha fazla günün yılbaşına dönüştürülmesini talep ediyor. 🙂

İzlanda

İzlanda’da yılbaşı bir başka…  Bu ülkenin insanları, yılbaşında evlere cinlerin girdiğine, ölülerin dirildiğine, fokların insan şekline büründüklerine ve ineklerin konuşabildiğine inanıyor.

İnsanlıktan fazla izole olmanın sonucu bu olsa gerek. 😛

İrlanda

Yeni yılın kendilerine bir koca getirmesi ümidiyle bekar kadınlar yastıklarının altına ökse otu koyar. Ayrıca İrlanda geleneklerine göre yılbaşında duvara ekmek asmak kötü ruhları kovar.

Ökse otunu normal, naneyi sessiz, ısırgan otunu dediğim dedik bir koca için yastık altına koyunuz. 😀

Portekiz

Ülkenin kuzey bölgelerinde çocuklar ‘Janeiros’ da denilen Noel ilahileri söyleyerek evleri dolaşır ve karşılığında şeker ve para alırlar.

Portekizli yapımcılar, yeni yetenekler keşfetmek için yılbaşlarını sokak köşelerinde gizleniyormuş.

İskoçya

‘Hogmanay’ olarak bilinen İskoç geleneğine göre gece yarısından sonra eve giren ilk konuk beraberinde şans getirir. İskoçlar, misafirlerinin en koyu saçlısına kömür ve meyveli kek hediye eder.

Meyveli kek uğruna saçlarını koyu renge boyatmak, İskoçya’da çok büyük bir ayıp olarak görülüyor.

Brezilya

Her yıl binlerce Brezilyalı Denizlerin Tanrıçasına sunu olarak okyanusa beyaz çiçekler atar. Böylelikle Denizlerin Tanrıçasının dileklerini gelecek yılda gerçekleştireceğine inanırlar.

Denizlerin Tanrıçası dileklere yetişemediği için Denizlerin Tanrıça Yardımcısı aranıyor (Maaş+Sigorta+Yol).  😀

Kanada

Kutup Ayısı Yüzüşü olarak bilinen yeni yıl geleneği, Kanada’da 1920’lerde başladı. Bu geleneğe göre, Kanadalılar İngiliz Koyu’nun dondurucu sularına atlayarak yeni yılı kutluyor.

Kutup ayıları tepkili: Biz öyle mi yüzüyoruz ya? 🙂

Arjantin

Arjantin geleneklerine göre yılbaşında pembe iç çamaşırı giymek kısmetleri arttırıyor. Ayrıca yılbaşı gününde fasulye yemenin işte başarı sağlayacağına ya da daha iyi bir iş getireceğine 

Kuru-pilav yemek başarı getirseydi şu an millet olarak tüm uzaya yayılmıştık. 😛

Şili

Talcalı bir ailenin yılbaşında ziyaret için mezarlığa zorla girmesi, Şili’de yeni bir geleneğe dönüştü. Bugünlerde mezarlıklar, yılbaşında tüm insanların ziyaret edebilmesi için açık tutuluyor.

Mezarlık bekçileri keyifli: Artık yılbaşlarında biz de partiliyoruz.

Bolivya

Bolivya geleneklerine göre, yeni yılda daha talihli olmak için yılbaşında sarı iç çamaşırı giymek gerekiyor. Yılbaşı gelenekleri için iç çamaşırları zaman zaman önemli olabiliyor yani. 

Anlaşılıyor ki insanlık olarak iç çamaşırlarımızdan çok şey bekliyoruz. 🙂

Kolombiya

Gezi ve eğlenceyle dolu bir yıl geçirmek isteyen Kolombiyalılar, 31 Aralık günü boyunca bavul taşıyor.

Bazı kurnazlar boş bavul taşıyor ama yılbaşı ruhu bunu hemen fark ediyor tabi ki. Ceza olarak bu kurnazlar yolculuğa çıktıkları zaman bavulları kayboluyor.

Ekvador

Ekvador’da yılbaşı, geçmiş yılda çekilmiş fotoğraflardan oluşturulmuş resimlerin yakılmasıyla kutlanıyor. Ayrıca geçmiş yılın gelinlerini temsil etmek için bazı erkekler, kadın kılığına girebiliyor.

Ekvador ülkesi, trip atan kocaman bir eski sevgili gibi.

New York

1907 yılından beri, New Yorklular Times Meydanı’nda bir araya geliyor ve saat tam 12.00’yi gösterdiği anda yere düşen rengarenk kristal yeni yıl topunu izliyorlar.

Tüm New York, yılbaşında bir kediye dönüşüyor demektir bu. 😛

Panama

Kötü ruhları yeni yıldan uzak tutmak amacıyla Panamalılar yılbaşına politikacıların ve ünlü simaların temsili kuklalarını yakarak giriyorlar.

Panamalılar için Minik Serçe’den geliyor: “Beni yak, kendini yak, her şeyi yak!”

Peru

Peru’nun bir köyünde, insanlar yeni yıla birbirleriyle yumruk kavgası yaparak giriyorlar. Böylelikle tüm sorunların çözüleceğine ve yeni yılda yeni bir sayfa açacaklarına inanıyorlar. En sert yılbaşı gelenekleri listesinde birincilik garanti!

Köy sakinleri, yıllardır aynı kişileri yumruklamaktan sıkılmış. Yılbaşında yabancılara her şey bedavaymış.

Japonya

Japonya’da yeni yılın gelişi, Budist tapınaklarında 108 kere çan çalınarak kutlanıyor, her çan sesi Budizm’deki bir günahı simgeliyor. Japonlar bu şekilde bütün günahların affedildiğini düşünüyor.

Bazen yanlışlıkla 109 kere çan çalan da oluyor ama günah sayılıyor mu bilemiyoruz.

Meksika

Yeni yıl arifesinde Meksikalılar evlerini değişik renklerle boyuyorlar. Her renk yeni yıl için farklı bir umudu simgeliyor: Kırmızı renk aşkı arayanlar, sarı renk iş isteyenler, yeşil renk ise para beklentisi olanlar için… Yılbaşı gelenekleri bazen masraflı olabiliyor yani. 

Yeni yılın ona zenginlik getirmesini beklerken hayatının aşkıyla karşılaşan Meksikalı: “Meğer renk körüymüşüm.” 🙂

Yılbaşı, Gregoryen takvimine (miladi takvime) göre her yeni yılın ilk günü olacak şekilde 1 Ocak tarihinde kutlanır. Dünyanın güneş etrafında bir tur dönüşü tamamladığını ifade eden yılbaşı, yıllık takvimi takip eden kültürlere ait bir kavramdır. Farklı kültürlere ve inançlara göre yılbaşı günü değişebilse de dünyanın genelinde aralık ayının son gününü ocak ayının ilk gününe bağlayan gece, yılbaşı gecesi olarak kutlanır. 

Yılbaşı, Hristiyanlık dininde İsa’nın doğduğu günü ifade eden Noel’den farklıdır. Ağaç süslemek ve hediye vermek, aslında Noel’i ifade eder ve bu bayram her aralığın 25. gününde başlayarak 1 hafta boyunca kutlanır. Yılbaşı geleneklerinin ne kadar ilginç olabileceğinden yukarıda bahsettik. Noel ağaçları, Avrupa ve Amerika’da çoğunlukla birleştirilen Noel bayram tatili ve yılbaşı ile beraber dünyanın geneline yayılmıştır ve en çok bilinen gelenek budur. Yeni yıla girerken ağaç süsleme geleneğinin çok eski zamanlara kadar gittiği tahmin edilmektedir. 

Yılın son günü için birçok eğlence merkezi yılbaşı programları düzenler. Turistik tesislerin de özel yılbaşı programları olur. Yılbaşı, evrensel olarak kutlanan bir fenomendir. 

Yılbaşı günü, kültürlerden kültürlere göre değişkenlik gösterebiliyor. Buna neden olan ana şeyler, kültürlerin coğrafi konumu ve inanç sistemlerinden gelen gelenekler. 

El Castillo (Kukulkan Tapınağı), Meksika

Evet, Türkiye’de her 1 Ocak resmi tatil olarak kutlanır. “Peki, yılbaşı tatili bu yıl hangi güne denk geliyor?” diye merak ediyorsan seni bir alt başlığa alalım. 

2019 yıl sonu günü pazartesiye denk gelecek. Yani salı gününü tatil olarak geçireceğiz. Pazartesi günü de tatil olursa ya da izin alınırsa yılbaşı, 4 günlük bir tatil olarak düşünülebilir.  Resmi tatil takvimi için tıklayabilirsin. 

uçak bileti

 

 

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...